Monday, April 10, 2006

POST-KURSUS

Ah... two weeks outstation, and I missed a lot of goings-on in the blogworld. I missed the birth of a fellow blogger's sixth child - so very de cute one, rasa nak cubit pipinya. Tahniah Jo! There were so many updates in my favourite haunts, that I spent all of last night just catching up with them. Someone wrote a series of some sort of love story, which may or may not be true :-) Another someone wrote about a recent heartbreak (hang in there, sis!). Someone's parents started blogging (u rock, uncle & auntie!). Someone met Ujang (of the famed 1980s 'Aku Budak Minang') .

Anyway, last 2 weeks aku berkursus di KB. Isnin lepas masuk ofis, ada surat tawaran untuk kursus lain plak for the whole of last week, in a reputable hotel in KL with a buffet spread that stretches 'lunch hour' into 'lunch two-hours' *sigh* Macam ni, bila aku nak kurus? So petang Isnin tu balik keje terus gi check-in kat hotel tu plak.

Selalunya orang berebut nak gi kursus and bos usually kasik kat staff seniors. Kat ofis aku plak, orang yang indispensable to the boss tidak dibenarkan berkursus away from the office, ala-ala kena pasung emas gitu. Memandangkan aku bukanlah dah-ling medem, sebab tu kot aku & some others dapat peluang berkursus hehehe takpe, at least kami dapat belajar benda2 baru untuk diaplikasi dalam kerja harian nanti.

Oh ya, tak lama lagi besday medem. Aku sebagai bekas ajk kelab, menjalankan tugas dengan memberi 'reminder' kepada adik-adik ajk yang baru. Yelah, nak sumbangkan RM, rasanya idak le kot, cukup le sekadar mengingatkan depa. Kita tengok la plak camana sambutan besday medem tahun ni, gilang-gemilang tak?

Situation at the you-know-where has not quiten down much. We are constantly bombarded with 'wahyu-wahyu' dari langit. Buat ini, jangan buat itu, who cares about procedures? Polisi? Eh semua kat tangan dewa la. Kompeni keroni aku nakkan projek juta-juta tu, kasik aje lah. Aaah.. tak payah tender-tender la, buat lambat je tu. Oh projek tu tak masuk dalam RMK9? Takpa, hang slash bajet dari projek lain, cekau mana-mana yang dapat, janji projek keroni tu jalan. Ni projek dewa-dewa, siapa berani bantah? Certainly not ikan bilis! Saya Yang Menurut Perintah!

On a personal note, well the time has come for me to acknowledge my current status to my officemates, I guess. Sebelum ni very few people yang tahu, then rahsia aku terbocor kat medem masa isi borang declaration harta tu, then masa kursus tu ada orang terdengar Chemin bercerita dengan Chefah tentang status aku [mana minah ni dapat cerita ye? aku pun tak tahu]. Dan Chefah yang aku kenal karektornya sikit lebih kurang pemancar parabola tu, aku boleh agaklah efeknya. True enough bila aku berdepan dengan Cheda dan Cheti, depa dua-dua tak surprised sebab dah dengar dari grapevine. [Nasib la Jie, nak buat camno klu persekitaran hang ni memang banyak 'pemantau' tepi kain orang lain] Takpe, heroin tenang, beb. Yang penting, time has healed a large part of my wounds, so kalau orang nak bercakap sekarang pun, insyaAllah aku boleh senyum kat depa. Oh well, perhaps it IS time to start afresh, kot.

Aik, graf mood penulisan aku makin merudum malam ni hehehe....

OKlah, meh sini aku letak gambar buah hati penawar duka aku. Just looking at his photo makes me smile and lightens my mood :-D
No, bukan anak aku, anak sedara lah.


Haziq, age two and a half. Love him to bits!

How I wish I have one of my own, though *sigh*.

Beddy-bye Jie, sleep now, while your smile is still on your lips, and your tears are not yet in your eyes.

Mood tonight : Solemn

2 comments:

Izhal said...

aiyo... itu macam ka... susah juga keje u jie... takpe, esok jadi boss jangan layan kronism...

cerita seterusnya selepas slahsh budget hamba tak dapat tangkap...

haziq tu besar hensem tu... silap2 ganti hans isaac...

Jie said...

Izhal,

I won't pretend to be innocent banget, cronyism IS a fact of life these days. But to me, cronyism means keeping good work relationship with others, try to help where possible, some day I might need their help plak. Yang penting, jangan tikam orang, jangan tipu, jangan salahi undang-undang, jangan main duit, sebab Tuhan tahu, kan? :-D

Haziq gantu hans isaac? *kembang hidung* hehehe comel tapi nakal... leh kawan ngan Faiq?