Friday, April 24, 2009

KOPI-KOPI









I like coffee, heck, I LOVE coffee actually. Been a coffee junkie since secondary school - dok sekolah asrama, beli le instant coffee sendiri kan? Sebab kalau kat rumah, haram mak aku tak kasik kitorang 'bebudak' ni minum kopi, takut ketagih kafein kot?


Tapi yelah, aku ni sekolah pun local, uni pun local. Jadik my love affair with coffee tu tak ke mana lah. Zaman tu, nescafe je yang ada kan. Kalau nak yang strong sikit, kopi cap hang tuah.


Tapi la ni, segala mak-nenek kopi ada, dari yang biasa dijual di kedai runcit, ke imported ground coffee or coffee beans, siap ada boutique lagi kan? Keji :-) Malas buat sendiri, beli je yang dah siap, sejuk ada panas ada, ice-blended pun sodap. Dari vendor kat tepi jalan cam Kopie-Satu tu, ke cafe & bistro, also kopitiam!


Oh, jangan lupa jugak kopi direct selling. Dah semacam trend plak orang kita, segala tok nenek ubat & herba, dimasukkan dalam kopi, kemudian dipanggil 'kopi pra-campur'. Apa sajalah Labuuuu... Ubat slimming la, ubat kuat la, ubat rapat la, you name it we've got it. Berkesan ke? Entah, mana aku tahu hehehe.... :-) I only drink coffee for the pleasure of drinking coffee, hah!


Jap, apa aku nak cerita tadi eh? :-P






Oh, hari tu masa tengok tv, aku terasa offended sangat ngan satu iklan kopi ni. Yelah aku tau la kena bagi nama produk yang menarik minat, baru la orang akan ingat dan beli produk tu. Macam kopi cap kapal api, kan ke kreatif nama tu? Eh, bukan kapal api ni yang buat aku offended okkay. Tapi ada satu produk baru namanya "Kopi J^nd^".


Hah? Kopi ni keluaran syarikat mak jands ke? Atau khas untuk diminum oleh orang yang ber-title mak jands je? Atau siapa minum kopi ni, dia bakal jadi mak jands? Ahkak kompius betul. Dan m-e-n-y-a-m-p-a-h sesangat dengan dialog iklan tu :-


(Sora pompuan nyanyi) "Kita minum, kopi j^nd^, setiap hari, tiap masa... kopi j^nd^, yang menggoda, rasa hebat, bergelora.... jemput minum kopi j^nd^ bang...."

(Sora jantz plak nyanyi) "... bla bla... Kopi j^and^ ni, memang menggoda..."


As if tak cukup yang mak jands biasanya (in most asian communities anyway) dipandang serong, ni dikaitkan plak mak jands dengan words like 'menggoda' and 'bergelora'. Yes we know you're looking for a creative way to promote your product, but this comes across as a cheap shot at popularity for both product and the limp pr1ck who thought up this ad. Total turn-off, even for a coffee addict like me!

5 comments:

VersedAnggerik said...

hahahaha..... kelakornya kopi jand yerk?

soon ada lah kopi duds and kopi bals pulak eh?

JIE said...

Salam verse,

If they come up with Kopi Duds, I wonder what their catch phrase will be - "Pekena Satu, Tak Cukup" maybe? Tasteless! Haha :-)

biliksebelah said...

Biasa la.. Dah banyak dh kopi kat Malaysia ni.. Mcm2 brand.. Sume konon2 nak bg orang ingat.. Padahal rasa tak sedap.. Kan?

Jo Kontan said...

Salam Jie,

Lama doh dok maghi sini.

My new craze in Kopi Ais. Semalam baru dapat rasa yang kaw punya kat Killiney Kopitiam. Ada laa rasa cam vietnam punya.

Kopi Jandzz.. ha ha haaa.

Woops sowwwee Jie. I still find it,. funny !!.

izhal said...

hahahaha... kopi janda... kalau depa buat kopi duda marah tak jie? duda=kaya+berkuasa... heheh...