Wednesday, September 28, 2011

DISCLOSE !









I do wonder, how much of our marital status information needs to be disclosed at work?






OKlah, for obvious reasons, the boss needs to know who your next of kin are and how to contact them, in case of emergency. Also need to identify immediate family members for medical coverage or insurance. And also they may need some info about your spouse, for tax record purposes.

I have been divorced for a while, no kids. Why do they need to know all details? Bila kawin, bila cerai, bila tarikh Perintah mahkamah, mahkamah daerah mana. Siapa nama ex, keje apa, alamat terkini dia. Heck, even I don't feel any need to know all that info about him after all these years, hah! Dan yang aku heran tu, borang permohonan nak jadi ahli Puspanita kat sini pun mintak semua info tu. Pelik, kan?

* sreeeetttt..... * <--- bunyi kertas kena koyak... Muahahahaha!

Oklah info untuk tujuan official, takpe kot. But hopefully the info won't be used against the staf la plak. Kes kena transfer on short notice atau transfer ke tempat jin bertendang, biasalah kena pada staf single / single again, alasannya "dia takde family, senang nak bergerak".

Bab cuti plak, staf single klu emergency leave, kena soal siasat - kenapa cuti, pegi mana, tak boleh ke buat masa weekend etc. Tapi staf lain senang-senang je call ofis "sori bos, saya EL ari ni, anak demam", dan esoknya plak "sori bos, saya sambung EL, suami plak demam". Even cuti rehat pun bos kadang-kadang biased - staf single kena beralah bab cuti panjang masa raya atau cuti sekolah, alasannya untuk beri peluang staf lain yang ada family tu balik kampung atau bawak anak-bini bercuti.

Bos-bos sekelian, toksah buat gitu erk? Orang single pun ada personal life taww....


p/s - tak dapek la esei nak join dinner free Puspanita yang ado poco-poco tu... huuuhuu...

2 comments:

Uncle Lee said...

Hello Jie, very interesting post, and even though my bahasa is out of tune, boleh la faham 37%, ha ha.
But regret ta'berani reply in bahasa, takut silap get mistaken for a marriage proposal, itu la lecheh, kan? Ha ha. Just kidding.

I agree with you re our personal life....it is sacred....
But then again, there's always the excuse of so called 'formalities'.
You just have fun, and keep a song in your heart.
Best regards.
Lee.

VersedAnggerik said...

Hahahaha....

Kadang2 rasa borang2 yg perlu diisi dgn maklumat2 yg tak relevan nih as borang bzbody kannn?

Mmg sajak lah kena koyak jer gittew!