Tuesday, February 03, 2009

KOLAM AYOR PANAS

Masa cuti CNY minggu lepas, aku ke rumah Achik di Tanjung Malim. Saja jelah, jalan-jalan. Sunday, Achik ajak gi mandi sungai, katanya. Aku ingat dekat, tapi boleh tahan jauh gak, pastu masuk ladang kelapa sawit bagai, sungguh musykil! Oh, rupanya nak bawak kami mandi kolam air panas.

Namanya TRAP - Taman Rekreasi Air Panas, Sg. Klah. It's actually somewhere dalam kawasan Felda situ. Aiks, kena bayar? Dewasa sepuluh hengget, mahal tuh. Kena bayar, sebab ianya bukan setakat sebijik kolam air panas. Ada macam-macam lagi, termasuk kolam air gunung (sejuk) dan ladang bebuahan, kalau berminat nak rounding2 premis tu la.




Memula ke kawasan air panas dulu, aku pun masuk kolam. Mak ai, aku rasa nak melompat keluar balik, terkejut sebab tetiba kaki aku panas kan. But after a few seconds, your body temperature dah aejah, lepas tu rasa syok je, selesa. Sambil berendam, sembang2, tetiba ada suara jantz kat belakang kitorang, "ahhh.. dah masak dah telor aku...". Chis mamat nih, molot takde insurance betul. Bila kitorang toleh, rupanya mamat tu saja nak buat lawak. Dia pegang telor ayam di tangannya, huh!
Memang ada kolam kecik khas untuk rebus telur kat situ, built around one of the many hot spring sources there. Just bring ur own eggs, then boleh pakai raga yang disediakan, letak kat atas air panas yang membuak tu. They even tell you the duration - 2 minit utk quarter-boiled eggs, 8 minit untuk telur rebus keras etc. "Dilarang merebus ikan, kerang...." Duh. Nak makan ikan perasa sulfur ke?
Also, ada small shallow pools, where you can sit at the edges and rendam kaki. The temperature's pretty controlled, ada kolam yang panas betul, dan ada yang kurang panas, where at the edges tu memang ada tulis anggaran suhu airnya. Hmm... baguih le, takde la nanti jadik orang rendam kaki sampai melecur, pastu saman owner kolam ni sebab tak caution pasal suhu tu kan.
We also lepak a while at the cool mountain water pool, where there's a giant water-spouting octopus with a water slide running down it's belly. This pool was filled with screaming kids. Si Yanti teringin nak cuba, aku ok je. Tapi lepas dia slide down, dia komplen kepala dia noneng la plak. Isk isk... manja betul helper aku ni hehe.



One word of caution la. Kalau nak pegi, toksah le pegi time cuti perayaan or cuti sekolah. Hazab! Memula aku tak perasan, so ok jelah dok berendam tu. Tapi bila aku duduk kat tempat yang airnya agak tenang, baru perasan yang aku leh nampak water surface tu..... ada 'flotsam n jetsam'. No, bukan orang dari tongkang pecah. Tapi... entah berapa banyak daki, kulit mati dan kelemumur yang tertanggal dari beribu badan yang dok berendam air panas tu ye? Ewwww...!!!!
Balik ke rumah Achik, aku shower puas-puas, kasi bersih maa! Gasak la, naik la bil air dia bulan ni hehe :-)

btw, all pics here are gugel-ed. aku ada amik gambar ari tu, tapi bateri kamera dah kiok, cari charger tak jumpa la plak isk isk....

4 comments:

VersedAnggerik said...

apparently mandi air panas nih bagus jugak utk org yg ada eczema coz the suphur content in the water kinda heals the skin!

JoKontan said...

Jie,.

Kat mana nih ?

Tolong Bagi direction sket.

Mebbe bley jengok jengok this coming weekends.

kuIna Jentayutiara said...

salam kenal..

seronok mandi air panas mcm nie.. kat baling pun ada.. ululegong hot spring.. sila2 la datang..

Anonymous said...

Kalau dr tg malim, paling dekat pergi kolam air panas kerling. No entrance fee - foc. Boleh berkampung lagi.