Thursday, December 06, 2007

950.54

Lucky number?

Hah! I wish :-P

That's how much it costed me to service my car last week. RM950.54. Takdelah banyak pebenda sangat pun, tukar segala macam minyak, tukar parts macam spark plug, battery etc, not like there's any particular damage ke apa ke. Labour costs je dua ratus lebih.

Yeah yeah, major service memanglah mahal sikit. But my car's just a cikai 1.5cc Vios, godamek!

I'm officially broke, for now.

*sigh*

3 comments:

Hansac said...

Wow! Dekat seribu untuk service? Dah lah kereta baru? I assume baru lah kan masih 3-4 tahun (or even less).

Awak kena tipu la.

Apasal nak tukar bateri? Battery Vios tahan minimum 2 tahun. And no one changes battery unless kong. And for women like you, patut ada AAM membership. Depa change bateri for free labor cost (bayar harga bateri saja).

Also, some car batteries boleh tahan sampai 5 tahun! Ada warranty lagi.

And a few things/fluids in kereta tak perlu tukar for life. Especially Toyota cars. Macam radiator coolant.

Hansac said...

Correction, bukan tak perlu tukar for life, tapi tahan sampai 100,000 km (radiator coolant). Minyak gearbox cuma tukar every 40,000 km. Minyak steering rasanya tak perlu tukar (or change at 100,000 km).

Spark plug??? Lagilah tak perlu tukar. Kereta baru-baru sekarang, especially dari Toyota, Honda, spark plug boleh tahan sampai 100,000 km or 5 years!!!

Spark plug kotor kalau minyak kotor atau engine computer tak betul, tapi dalam era sekarang, kereta jarang rosak atau jarang perlu tukar benda-benda remeh temeh.

Kelana said...

Officially broke? Iskz... baru ingat nak suruh belanja... Ahakz...