Tuesday, July 17, 2007

BAD BOYS

Bad boys, bad boys
Whatcha gonna do
Whatcha gonna do
When they come for you


Teringat zaman sekolah dulu, boys paling femes selalunya bad boys la. Tapi bad boys zaman aku, sekadar nakal aje, bukannya jahat.


Me & my soul sis Milly, jenis yang nerd budak baik innocent banget pun, had our episodes of minat kat bad boys :-) Aku minat sorang senior homeroom aku, Lad, while Milly minat senior homeroom dia, Wedolloh. Tapi minat kitorang masa tu, minat dalam diam, no one else knew! Nak mampus? Kalau tau dek akak-akak senior tu, kena seligi la kitorang hehehe


Diorang ni nakal, tapi tulah nakal yang kelakar sebenarnya. Pernah sekali ustaz buat rush nak tangkap budak tak puasa masa ramadhan, depa tengah makan maggi tapi sempat melarikan diri dengan panjat almari dan dok menyorok sampai ustaz dah habis round dorm.

Main rollerskate dalam dorm hostel, dan kadang-kadang main bola sepak gak.

Panjat tangki air di belakang hostel dan masuk kedalamnya, mandi.... eewww!

Lad kena piat ngan ustaz sebab walking around the dorm in his underwear only *buang tebiat*.

Merokok dalam stor sampai terbakar surat khabar lama yang disimpan.

Tangkap kucing pastu warnakan bulunya belang-belang ngan dakwat biru.

Curi bra dari ampaian pastu sangkut kat koridor dewan makan.

Guna penunu bunsen untuk cairkan dan bentuk rod kaca jadi huruf ABC setiap kali masuk kelas kimia.


Sembunyi balik tiang koridor dan sergah budak pompuan yang nak balik ke hostel selepas prep malam.

Seludup keluar tikus putih dari makmal sains dan bawak balik ke hostel.

Sekadar gitu jelah kenakalan diorang, ni dah kira bad boys abis dah ni. Sejak bila anak-anak kita jadi perangai macam gangsta pulak ni ye?

Entahlah, mungkin perubahan zaman kot, banyak pengaruh luaran. Tapi yang menakal dulu tu, sekarang ni menjadik orang gak. Last I heard, Lad dah kawin anak berderet lima orang. Both Lad and Wedolloh amik engineering, and Lad is working in a multinational company.

I hope to goodness that those 15 kids will someday turn out okay *sigh*.

6 comments:

Kelana said...

My wife would usually come home from school and say something like, "Masa kita sekolah dulu taklah buat benda-benda macam tu." She is referring to the students in her school. Sekarang nie cabaran cikgu macam-macam. Silap marah anak orang, cikgu kena saman. Dulu, kalau anak buat salah, kena rotan di sekolah, balik rumah bukan dapat simpati, kena tambah rotan lagi.

Ironically, it is this generation who got the cane those years ago is the one with children in school today.

Jie said...

Salaam Kelana,

I've heard so many laments like that, unfortunately. Kalau marah budak, bukan saja cikgu kena saman, malah ada juga kereta kena calar, tayar kena toreh dan pernah juga cikgu kena physically assaulted by students *sigh*. Kena suggest kat Kem. Pendidikan untuk beri cikgu special insurance coverage heheh :-)

How did things get so screwed up huh?

Dade Ghost said...

Ello Jie, I am just wondering la... how u know about the bad boys???

Those 15 will definitely be leaders of the country one day... insyAllah...

ADIEJIN said...

Jie..lama tak jenguk sini. Awak sihat ? saya pun Bad Boys..selalu curi telur kat dining hall sekolah..ahaks..

Jie said...

Salam DG,

How I know abt them? Coz they were femes mah :-) Yang pelik, depa nakal, tapi cikgu sayang depa ni tau.

Yang 15 orang tu, tulah harap2 they learn their lesson and turn out fine later in life...

Jie said...

Salam, Adiejin,

Curi telur je? heheh sikit je tu, but I have no doubt u mesti femes masa sekolah kan hehe :-)