Sunday, May 20, 2007

YOUR FIANCE MY HUBBY

A friend asked me this - dalam Islam, seorang lelaki tak boleh meminang tunangan lelaki lain. Tapi camana plak kalau pompuan yang mengajak kawin seorang lelaki yang dia tahu adalah tunangan pompuan lain? Uisyyy......

My response - tak pernah dengar plak apa-apa hukum tentang pompuan 'kacau daun' kat tunang pompuan lain, anyway based on the fact that lelaki leh kawen ompek, maybe tak jadi hal la kalu pompuan tu ajak tunang orang tu kawin ngan dia jugak...?

Sometimes, women are women's worst enemy, and sometimes the men involved encourage them pulok, of course, since it is to their advantage!

Take the case of 20-something Mr Kenyang Selalu (KS). Berchenta ngan Ms. East bertahun-tahun lamanya. Bimbang Ms. East dipikat oleh jants lain, lalu Ms. East diikat kemas-kemas dengan ikatan pertunangan. All their friends know that they are engaged, tengah kumpul duit untuk kawen.

Then comes along Ms. North. Dari awal lagi memang dah tahu KS ni dah bertunang. Berbulan-bulan kawan biasa je, tapi somehow jatuh chenta. Come on woman, dah tau dia dah bertunang tu, kalau mula rasa chenta, cubalah avoid, boleh tak?

Orang keliling mula syak sesuatu, tapi punyalah muka selamba kodok, rupanya dah berbulan-bulan depa pi nikah kat siam, tak siapa pun tahu. Selang beberapa minggu lepas tu, KS nikah plak ngan Ms. East, yang ni buat properly di sini. Amboiii... memanglah kenyang selalu. Dapat dua anak dara muda-belia, profesional, gaji bleh tahan, sedangkan KS ni SPM pun tak seberapa. Aku bukan prejudis pada pangkat dan harta, cuma nak emphasize betapa beruntungnya KS ni.

So, siapa bini nombor satu, siapa nombor dua? Nikah dengan Ms. North dulu, tapi secara rahsia di siam, walaupun sah syarie tapi tak diiktiraf undang-undang negara kita. Eh, aku tak sure prosedur pejabat agama, tapi masa nak nikah ngan Ms East tu, tentu KS ada submit borang pengesahan bujang kan? Bujang ke haper, dok ber****** ngan Ms. North hari-hari!

Tak kisah la nombor satu ke dua ke, dari segi Islam haknya tetap sama kan. Tapi masalahnya mana ada adil, tinggal sebumbung ngan Ms. North, agak-agak selang 2-3 minggu sekali adalah spend wiken ngan Ms. East. Itupun Ms. North mengamuk-merajuk, sepuluh kali sekejap talipon. Adil? Hampehhh...

Oh well, kisah hidup bermacam ragam, nak cakap banyak pun tak berani, mana tahu satu hari aku plak terjebak dalam keadaan yang lebih teruk plak, nauzubiLlah. But I believe what goes around, comes around, and one day maybe Ms. North will believe this too. As for KS the damn lucky SOB, good luck in maintaining your sanity, as the stork will be dropping two packages into your lap in a few short weeks, maybe even simultaneously. Jangan sampai kau pulak yang gila meroyan!

2 comments:

Handshake said...

KS idolaku.

Jie said...

Dah agak dah... hehehe :-)