Friday, May 25, 2007

RANDOM POST

A day after The Announcement :

Kringg...kring....
Me : Hello
Mads : Shasha Tan! Dah abis tekan kalkulator? Hahaha
Me : Hehehe 15 persen je lah
Mads : OK aper! Raya tahun ni, takde le makcik jual kerepek ke kuih tat ke ek, duit dah cukup hehee

Adehhh... tiga orang kengkawan call nak ngusik sal lima belat pelatut tu hehehe.... toksah la kagum benor, klu 15% dari RM5000 tu boleh tahan la, tapi klu 15% dari gaji aku, ciput je! Aku kata ciput, sebab belum dapat pun gaji baru, nasi lemak bungkus kecik kat ofis aku dah naik dari RM1.00 ke RM1.20. Waduh, naik 20% tuh! Teh tarik pun naik dari singgit ke singgit doploh. Ni kat foodcourt ofis gomen tau!

btw, Shasha Tan is not my name. For reasons only known to him, Mads has been calling me that name for the past... hmmm... 12 years of friendship. Pebendalah mamat ni, aku pun tak paham hehehe. But beats the petname Mr. Misai dulu came up with - Patonnah. Adehhh.... kengkawan aku ni.... with friends like these, who needs enemies :-)

Hmmm... gula-gula dah dapat, orang pencen takdork gigi pun dah dapat gula-gula, soooo... bila agaknya kena 'bayar balik' rege gula-gula ni ek??? Speculation... speculation... :-)

12 comments:

Handshake said...

Shasha Tan:

Awak muke cam cine kot.

Kelana said...

An Ode to Gaji Naik

Gaji naik..
pastu nafsu makan naik..
pastu perut naik..
pastu kolestrol naik..
pastu tekanan darah naik..
pastu blood sugar naik..
as a result medical bill pun naik.

*sighs while looking at own tummy.

Dade Ghost said...

Ala Jie, aku ingat aku sorang je perasan, announce je gaji gomen naik, semua naik! Baru announce.... nanti naik.... naik lagi tinggi kot harga barang2?

JoKontan said...

Jie :

Patonnah ! That's good for one N3..

ADIEJIN said...

hahaha..aku pun macam jo gak...me like Patonnah..

PATONAHHHHH angkat kain di jemuran..hari nak hujannn..

Fauziah Ismail said...

Salam Jie, Sasha Tan, Patonnah ...
Tak tahu ler nak kata congratulations (sebab naik gaji) or Good Luck (sebab gaji naik, harga barang pun turut naik gak!).
Besar pendapatan, besar gak belanjanya ... civil servants naik gaji, COLA berganda sementara private sector employees tunggu ehsan majikan.

Jie said...

Handshake,

Cam ciner ke... sat ek, nak tengok cermin hehehe :-)

Jie said...

Kelana,

Semua naik, semangat lak turun isy... Takpe, orang ciner kata kalau perut naik, itu tanda prosperity hehehe :-)

Jie said...

Dade ghost,

Tulah tu, chicken & egg analogy, gaji naik sebab nak beri lebih purchasing power, tapi klu harga barang naik sama (atau lebih tinggi), takdork power dah tuuu... takde maknanya!

Jie said...

Jokontan,

U like the name Patonnah? OK I reserve that name for your next baby - alamak, pengsan Maam klu baca ni hehehe :-)

Jie said...

Adiejin,

You too like Patonnah? You guys are a strange lot hehehe :-)

p/s - Patonnah tak angkat kain jemuran sekarang, sebab Patonnah dah beli dryer... senang aku basuh baju memalam buta heheh

Jie said...

Fauziah,

I think the Good Luck is more appropriate, honestly! Huk aloh, toksah la nengok figure percentum tu, kena tengok figure total la. As of now gaji clerk swasta pun sama ngan gaji gomen B-officer baru :-)