Saturday, August 05, 2006

SABAH, BAH

Another long hiatus *sigh*.

Was in Sabah last two weeks, on work matters. It’s only my second time in Sabah, but I do so like the refreshing feeling I get when I’m there. The first time there was in Ranau, where I got to enjoy Sabah’s natural beauty. This time around, I had a pleasant stay in Kota Kinabalu town.

The flight to KK was quite bumpy due to bad weather. It was a transit flight to Kaoshung. so masa part yang bumpy tu there was a constant cacophony of chinese voices.

Rain rain go away, come again another day...

Aku yang orang M’sia pun dok pikiaq “selamat ke sampai ke KK ni?”, mesti those foreign passangers lebih lagi risau kot-kot tak sempat sampai kampung halaman dan terpaksa berkubur di M’sia… hehehe. So many morbid thoughts came to my mind – will they be able to identify my body? will I be in one piece, or many? any missing bodyparts? jatuh dalam laut, habis la jadik fish feed, ugh! Tulah suka sangat nengok CSI with all that gruesome mayat, padan muka aku.

Petang-petang lepas rehat sikit dan solat, gi merayau kat pasar Filipina dengan colleagues aku. Oops.. dah tukar nama, “Pasar Kraftangan” kalau tak silap. Aku sengaja tak bawak banyak duit, tapi kantoi jugak tengok berlambak-lambak brooch & gelang kristal dan mutiara. As usual la, beli untuk diri sendiri sebijik je, selain tu untuk mak, adik, makngah, sepupu, kawan, isk… kena la pi carik ATM plak.

Matahari baru nak tenggelam...

dan tak lama selepas tu...

Makan kat gerai tepi laut tu sambil menikmati sunset. Eh tapi toleh meja kiri-kanan, ramai plak yang muka & bahasa tak serupa orang Sabah bah… later found out that they were foreigners from the two neighbouring countries. Dah jadi macam KL gak nih, dalam kita tak sedar, ramai sungguh bilangan mereka. Kalau masuk secara sah, OK la. Tapi kalau hok yang langgar sempadan, pastu kat sini langgar undang-undang plak, isk…

Kira-kiranya sebelum balik KL, banyak kali jugak la masuk pasar – pasar kraftangan, pasar udang harimau, pasar ikan kering, pasar sayuran, pasar malam – adoiii macam la kat Kay Hell ni takdork pasar hehehe :-)

On one of the trips in our branch office’s van, dok sembang dengan driver. “Puan bila nak datang KK lagi? Marilah datang bercuti, kalau nak daki Kinabalu, saya boleh uruskan semuanya.” Deknon oiii… hajat tu memang la ada, tapi body cam ahkak ni susah la sket nak panjat gunung. Kot halfway ahkak tak larat nak panjat dah, boleh ke sherpa kau tolong dokong ahkak? Ekekeke…

Hmm… udang harimau masih ada satu pek beku lagi, nak buat masak apa ye?

4 comments:

JoKontan said...

I lurve KK, but I hate the flite.

Last time kena ayong gelombang Laut Cina Selatan, makcik dok kat sebelah tuu udah bukak Quran, Baca...


Kecot Te***. Really !!!.

Sampai ajer teros call Maam. Tanya bebudak camaner. Itu flite tu Kaohsiung. Plane besar. Kena plane kecik tuuu, tak tau laa apa yang kecot.. :-)

Izhal said...

love the wing picture!!! looks so cool... its hot hot hot hamamatsu hot here now...

Jie said...

Jo,

Adeh..adeh... kalu pompuan, nak kecut apa ye? hehehe

Jie said...

Izhal,

It rained just before take off, but all the while I was in KK, it was hot hot hot too!