Friday, March 03, 2006

SUDOKUMANIA

Perghhh.... dah habis buat sudoku satu buku, 202 puzzles in about 3 months *grin* Actually kat muka depan buku tu tulis "The Little Book Of Sudoku - Over 200 puzzles!". Bila bukak buku, memang la ada over 200... sebab semuanya berjumlah 201... hehehe... lebih satu je dari 200.... Tapi camna aku leh buat 202 plak? Hahaha... aku buat sekali puzzle yang dilukis kat illustration kulit depan buku tu! Ni kira cam obsesif ke? Wakakaka.... :-D


Tapi memang syok la buat sudoku ni, very addictive. Tiny bits of satisfaction every time berjaya siapkan satu puzzle, enough to keep me occupied & happy during lunch time. Wokeh hujung minggu ni kena carik lagi buku sudoku.

Oh btw, aku try gak buat Kakuro,
the latest puzzle/game in the market. Tapi susah la sebab yang tu pakai matematik, poning palo den. Hak yang sudoku ni pakai logic thinking je, quite easy once you get the hang of it. Any kakuro fans out there, can give me tips?

5 comments:

Izhal said...

not a fan of any puzzle... kalo buat crossword puzzle pun yang ada jawapan kat m/s sebelah atau jawapan terbalik baru layan... low IQ saya ni...

Ni 1st time exposed to Sudoku and Kakuro, bunyi macam bahasa apa ye permainan ni???

syoklah merayau sini, topic bagus2...

by the way, PhD bayar pon hamba pernah dengaq jugakla Jie, syok tu... Anak raja selalu pakai teknik ni. Berapa ringgit agaknya ye???

Jie said...

Izhal,

Tak aci la buat puzzle sambil intai jawapan hehehe :-)

Nama tu dalam Nihongo la, Sudoku tu 'single number' dan Kakuro tu 'cross sums'. Eh, kat Hamamatsu depa tak main puzzle ni ke?

Bukan setakat PhD je orang beli, ex-boss I dulu, Masters pun beli punya, pastu siap print nama ijazah tu kat namecard dia...

btw tenkiu, rayau la selalu kat sini hehehe

Izhal said...

haih Jie, memang selalu lah merayau ke sini Jie... muka saya ni muka tak malu...

Nama nihongo ke tu, saya ni buta huruf dan bisu berbasah jepun... setakat simple2 standard budak2 3 tahun tu bolehlah...

ex boss you tu, banyak duit dia nooo... everything can buy...

howcome you know so much about jepun? actually ramai malaysian know so much abut jepun. saya ni kalau tak mai jepun, nothinglah i will know about jepun except for toyota and honda... oh, and mitsubishi the real proton company... :)

Jie said...

Izhal,

Statement sal mitsubishi tu... adeehhh... tajam menikam hehehe :-)

I don't know much about Japan pun, cuma pernah dapat peluang ke sana untuk Friendship Programme under JICA. Sempat singgah a few places like Kyoto, Tokyo, Urayasu & Sugadaira tapi tidak Hamamatsu.

I enjoyed the trip very much, rasa macam nak pegi lagi. Satu je tak tahan - sebulan tak makan sambal belacan :-(

Izhal said...

Tajam ke Jie, sory la saya tarik balik...