Sunday, March 05, 2006

STRESS-BUSTER THERAPY

I've been totally stressed out at work these past few weeks. So to make it go away, therapy for today consisted of a visit to Guardian pharmacy (aku suka belek botol ubat, haircare, skincare, entah apa punya hobi aku pun tak tau hahaha!). Lepas tu pi stim & potong rambut, kasi kontot sebab cuaca sekarang panas. Petang plak pegi buat facial & pedicure. Emm... melayang la dekat tiga ratus RM jugak, awal bulan ni tak terasa lagi tapi tunggu la 2 minggu lagi mesti perit punya hehehe :-)

[ Pasal apa gatai pi buat facial la pedicure la? Udah la awak tu keje gomen gaji ciput, potong gaji bayar duit loan rumah, loan kereta, bayar kad kredit lagi, bil maxis lagi, parking, tol, minyak plak naik 30 sen seliter. Hari-hari makan pasir le gini.]

Well, aku keje penat. Mungkin nampak duduk kat ofis ber-aircond macam rilek je, tapi penat otak tau! So sekali-sekala apa salahnya memanjakan diri, dibelai diurut oleh tangan-tangan lembut dan expert tu. Aku tak biasa amalkan lifestyle kebendaan mahal macam beli baju designer ke, kasut manolo blahnik ke, keluar-masuk club atau kedai emas ke. The few luxuries I indulge in, are calculated indulgences. Lagi pun takde siapa yang nak manjakan aku, so manjakan diri sendiri la.

My indulgences are :-
(1) Books
(2) Good food
(3) Occassional theatre/show/musical/concert
(4) Occassional holiday trips or getaways
(5) Occassional feel-good professional grooming
(6) Occassionally, expensive lingerie.
Hey, we also wanna feel sexy, walaupun diri sendiri ngan Tuhan je yang nampak hehehe :-)

And I dunno, for the past few years, hair-cutting has been one subtle stress therapy for me. Frust ngan BF - kerat rambut. Tension ngan keje - kerat rambut. Merajuk ngan bonda - kerat rambut. Even when the big D happened - kerat rambut. Nasib baik la the occassions are few and far in between, kalau idak sure gonjeng sokmo hahaha :-D Perhaps it's a subtle symbolism - kerat rambut means severing myself from whatever stress I'm feeling, lepas kerat tu rasa bebas dan ringan kepala.

Stress apa? For one thing, aku dok 'menjalankan tugas' Che'ti masa dia cuti bersalin baru ni - orang gomen mesti familiar dengan konsep 'menjalankan tugas' ni. Who the eff invented the formula for calculating its remuneration hah? Kita tanggung kerja orang tu 100%, tapi dapat bayaran 25% je dari gaji kita. So kalau cam aku officer biasa, jalankan 100% tugas bos (for which she is being paid much more than my meager salary), aku cuma dapat 25% dari gaji aku which is probably equivalent to 18% gaji bos. Fair? My foot.

Masa ni la jugak medem bos nak suruh refine budget tahunan (dah masuk bulan ketiga, still dok buat budget tahun ni ke bos?) walaupun itu bukan keje aku. Pastu kena refine annual report department (which was initially prepared by someone else). Dan masa ni jugak la HR dept hantar sampai 5 orang officer lain gi kursus satu minggu. Adeeehhhh.... fenin.

But, that's life. YOUR life, Jie. Deal with it. Yeah... rite.

Hey, what is YOUR stress-buster therapy?

10 comments:

Anonymous said...

My stress buster therapy??? SMOKE POT, MAIN JUDI,STRIP CLUB... acah aje, kan haram tu...

Entahlah Jie, rasa2nya I like to browse kedai accessory kereta, pi kedai tengok mainan budak umur 10 tahun keatas because they have cool toys, buat water rocket project, surf internet and cuci kereta... Kerat rambut kedai mana? Feshyen apa??? You kerja gomen bawah ministry mana? banyak ye kena soal... stress tak? kalo stress pile gunting rambut sket lagi...

calculated indulgences, I like this word...

how come you know about hamamatsu ada zoo??? uve been here b4 i presume...

yang menurut arahan
-izhal-

Amir EtCetera said...

Apa la dosa rambut tu?.. orang lain yg dia bengang.. rambut jadi mangsa.. Kalaulah rambut tu boleh cakap.. (jap.. kalau rambut boleh cakap.. dah tentu ngeri..)

drbubbles said...

saya kalau stres pegi cukur rambut. dah 7 tahun cukur rambut.

JoKontan said...

SBT ?? On the top of the list,. potong rambut..

Nyanyi dalam kereta
Main badminton
Menyakat Maam
Ohh!! TT with frens
Chat with customers.
Laugh...

Jie said...

Izhal,

Smoke pot? Amboiii.... hehehe

Browsing ni, kena hati-hati gak, nanti terjebak membeli benda yang tak perlu :-) Water rocket project? Menarik bunyinya tuh.

Yang menurut perintah,
"Gemilang Cemerlang Terbilang"

Jie said...

Amir,

Biasa-biasa pun memang kerat gak rambut, cuma tak kontot sangat la hehehe

Kalo rambut bisa ngomong.. aduh pak saya bisa jadi gilak! Takuuuuttt...

Jie said...

Iskandar,

They say bald men are macho & sexy, betul ke? Ahaks :-) But at least great RM savings on haircare products, kan?

Jie said...

Jo,

Wah ramai gak yang bega rambut kalu stress ek? :-)

Nyanyi dalam kereta, that works for me too. Nyakat maam... hehehe good stress-reliever for both of you :-) Eh, maam bila due ye?

lilyliverbird said...

Potong rambut and beli lipstick. I bought six lipstick in the past two days so imagine how stressed I am at the mo. Life eh?

Jie said...

Lily,

Whatever ARE you gonna do with six lipsticks hehehe :-)